Google+ El s. XXI en violeta: Inauguració de l'Exposició "Camí cap a la igualtat" en la Facultat de Ciències Socials, en el Campus de Tarongers

"Em declare en contra de tot poder cimentat en prejudicis, encara que siguen antics"

Mary Wollstonecraft

dilluns, 16 de novembre del 2009

Inauguració de l'Exposició "Camí cap a la igualtat" en la Facultat de Ciències Socials, en el Campus de Tarongers

Organitzada per A Contracorrent i per l’àrea de la dona de EUPV.

Participaren: Rosana Montalbán (àrea de la dona de EUPV), Sara Céspedes (Las Moiras), Isabel Pla (professora i directora de la Unitat d'Investigació Econòmica i de Gènere de la Universitat de València) i Cèlia Chofre i Rico (Col·lectiu Feminista Victoria Sau), en representació de la Coordinadora de Dones per la Igualtat, -que sóc la que escriu esta crònica-.

De la meua intervenció destacaré este apartat: la invisibilització de les dones al llarg de la història.

"El treball i les aportacions d'estes dones ha estat totalment invisibilitzat, i ha estat despullat de la seua importància i trascendència, encara que la meitat de la humanitat s'ha vist beneficiada dels resultats de la seua lluita.

Un punt fonamental, és analitzar el perquè d'esta invisibilització.

L’estratègia patriarcal d'arravatar-nos els drets, i de delimitar les nostres funcions a l'àmbit purament reproductor i domèstic, no podia aconseguir dominar a la meitat de la població que en algun moment s'hauria rebel·lat.

Per aconseguir una total sumissió de les dones, a més d’inferir-nos els càstigs exemplaritzants, havien de desposseir-nos de les nostres capacitats intel·lectuals. Des de tots els àmbits, el religiós, el civil, social, cultural, científic… s'havia de determinar i transmetre l'afirmació indiscutible, que les dones eren inferiors. Per aconseguir-ho, havient d’apartar-nos de la vida pública, dels centres de decisió, invisibilitzar-nos, privar-nos de qualsevol tipus de protagonisme, de representació.

Sense la participació de les dones, en l'estudi, en la ciència, la política, la religió, l'art, les professions, ... el món anava construïnt-se només des d'una perspectiva, la masculina, la que ocupava el centre de poder.

Les lleis, la filosofia, la història, la literatura, la ciència … dibuixaven una realitat virtual que invisibilitzava les dones. La història de la humanitat l’han escrita els hòmens, i només han contat la seua història, la nostra, encara no està incorporada a les enciclopèdies, als llibres de text, en l’ensenyament, en les arts, en la cultura, en les representacions simbòliques ...

Imagineu-vos, quina revolució de pensament han d'experimentat les dones, per a ser capaces de trobar una explicació a tan dura realitat.

Doncs, per a poder experimentar eixa evolució de pensament, és precís rescatar de l'oblit la nostra història, visibilitzar a totes les que protagonitzaren les lluites contra la discriminació, que feren aquells descobriments científics, que escrigueren aquelles obres literàries, que composaren meravelloses simfonies, que han fet possible la nostra participació en la societat com a ciutadanes, i que han permés que altres com elles, hagen construït a partir dels anys 70 la Teoria Feminista que analitza en profunditat i qüestiona, la forma androcèntrica de governar i de gestionar la societat, que llança propostes innovadores equitatives, i respectuoses per a totes les persones, per a transformar este món impossible i insostenible en una societat justa per a la totalitat."

Cada inauguració, és un punt de trobada de persones, hòmens i dones, que desitgen saber i compartir les aportacions i la història del feminisme.

L'exposició està procurant un espai important, de difusió de les idees feministes.

Estem molt orgulloses d'haver participat en la seua realització i felicitem a la Comissària Carmen García Albero, pel seu entusiasme i direcció del projecte que l'ha feta possible.

Una abraçada,

Cèlia Chofre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada